Handlekurv

VANLIGE SPØRSMÅL 
2-5 hverdager

Ekspresslevering

69 21 10 95

 

 

       

DIBS - Payments made easy

 

 

Nybegynner på strikking?

Å lære å strikke er en morsom og kreativ hobby som

gir deg muligheten til å lage vakre håndlagde plagg og kreasjoner.

 

På denne siden har vi samlet mange strikkeoppskrifter som alle passer spesielt godt for deg som er nybegynner.

Lenger ned på siden finner du også en detaljert trinn-for-trinn guide med videoer

som viser deg nøyaktig hva du skal gjøre fra start til slutt.


 

 

Trinn 1: Forberedelser og materialer

Før du begynner å strikke, sørg for at du har riktige materiale og utstyr.

 

Du trenger:

1. Pinner: Start med å velge passende strikkepinner til garnet ditt. Pinnestørrelsen skal samsvare med garnets anbefalte pinner, som vanligvis er angitt på garnets etikett/magebelte.

2. Velg et garn som passer ditt prosjekt og er lett å håndtere for nybegynnere. Mykt og tykt garn er vanligvis lettere å jobbe med.

 

Trinn 2: Lær grunnleggende strikkebegrep

1. Strikkefasthet: Lær hvordan du holder pinnene og hvordan du får en jevn strikkefasthet.

2. Masker: Den enkleste strikkingen gjøres ved å strikke og trekke masker gjennom hverandre.

 

Video:

Begynn å strikke for nybegynnere

Videoen viser hvordan du legger opp, strikker masker frem og tilbake, og til slutt avslutter arbeidet med å felle av. Mestrer du disse teknikkene er det starten på mange spennende prosjekter som din første vaskeklut, gryteklut eller hårbånd. Når du strikker alle maskene på hver omgang, kalles det rillestrikk. Det strikkede arbeidet ser da likt ut på begge sider, perfekt til skjerf!

 

3. Vrange masker: Å snu arbeidet og strikke fra baksiden skaper en annen tekstur som kalles vrange masker.

 

Video fra venstre:

 

Fell av - rettsiden

Avfelling gjøres for å feste sammen masker som ikke lenger skal strikkes og hindre opprekning. Men også for å forme armhull, hals og skuldre.

Fellingen må verken være for løs eller for stram. Husk at du må kunne få plagget over hodet. Vil du unngå å felle for stramt, kan du bruke en grovere pinne enn du har brukt til strikkingen. Ved felling med rette masker strikkes maskene og deretter løftes gradvis den nest siste strikkede masken over den sist strikkede masken. Når det gjenstår en maske klippes tråden, og garnet trekkes gjennom siste maske.

 

Fell av – vrangsiden

På vrangen felles det på samme måte som på retten, men maskene strikkes vrang før de løftes over hverandre. Når det gjenstår en maske klippes tråden, og garnet trekkes gjennom siste maske.

 

Fell av med kast

For å unngå at avfellingskanten blir for stram, lager du med jevne mellomrom kast samtidig som du feller. Kastene felles av som masker.

 

 

4. Øke og minske: Lær å øke antall masker (øke) og minske antall masker (redusere) for å forme arbeidet ditt.

 

Video fra venstre:

Økning - Strikk 2 m i 1 m

Når du skal forme et strikket stykke og gjøre det større, legger du til masker. De fleste økningene gjøres på rettsiden. Du kan øke på flere forskjellige måter. Her viser vi hvordan du øker 1 maske ved å strikke 2 masker i 1 maske.

 

Økning - usynlig i m under

Dette er en usynlig måte å øke 1 maske på. I høyre side: løft tråden forfra mellom to masker med venstre pinne og strikk 1 m i bakre løkke. I venstre side: løft tråden fra baksiden mellom to masker med venstre pinne og strikk 1 m i fremre løkke.

 

Økning - med løkke

En vanlig og veldig enkel måte å øke 1 m. Det blir et lite hull. I videoen viser vi hvordan du kan få økningen til å gå mot forskjellige retninger.
Først økning i høyre side: lag en løkke på høyre pinne med garnenden fra deg.
Økning i venstre side: lag en løkke med garnet på høyre pinne med garnenden mot deg.

 

 

Video fra venstre:

Minske 1 m

Noen ganger må du gjøre et strikkeplagg smalere, og det gjør du ved å strikke to masker sammen. Dette heter å minske/felle.

De fleste fellingene gjøres på rettsiden, men noen ganger er det også nødvendig å redusere på vrangen, for eksempel når du skal redusere på hver omgang.

I denne videoen minsker vi 1 maske: løft 1 m, strikk 1 m rett, trekk den løftede masken over. Fellingen vil helle mot venstre.

 

Fell 3 m til 1

For å få en fin felling fra 3 til 1, ved å felle maskene på hver side av den midterste masken, viser denne videoen to måter: først felling med hjelp av en flettepinne, så viser vi en metode uten. Den fungerer fint så lenge garnet ikke er veldig glatt eller lett deler seg.

 

Minske/felle 2 vrang vridd sammen til 1 vrang


Det strikkes slik: løft først de 2 maskene over til høyre pinne, vri de og sett de tilbake en og en på venstre pinne igjen. Strikk så sammen de 2 maskene vrang gjennom de bakre maskebuene.
Resultatet ser ut som når du "tar en maske løst av pinnen, strikker 1 rett maske, drar den løse masken over", hvilket er bra når man f.eks. gjør raglan felling fra både retten og vrangen.

 

Trinn 3: Lag en strikkeprøve

Før du begynner på et større prosjekt, lag en strikkeprøve for å øve på grunnleggende strikketeknikker og forstå oppskriften. Det hjelper deg å unngå feil når du først begynner på ditt virkelige prosjekt.

 

Trinn 4: Grunnleggende strikkeprosjekt

Start med et enkelt prosjekt som et skjerf eller en oppvaskklut for å bruke dine nyvunne ferdigheter. Følg et grunnleggende mønster og prøv å holde deg til enkle rette eller vrange masker.

 

Trinn 5: Følg en oppskrift

Når du føler deg komfortabel med grunnleggende teknikker, prøv å strikke etter en oppskrift. Oppskrifter kan være enkle eller mer avanserte og vil hjelpe deg å utvikle dine ferdigheter og forståelse for strikking.

 

Trinn 6: Bruk online ressurser og videoer

Det er mange ressurser og videoer online som kan være svært nyttige for nybegynnere. Du finner veiledninger på for eksempel YouTube.

 

Trinn 7: Vær tålmodig og øv regelmessig

Strikking krever tålmodighet og regelmessig øving for å forbedre seg. Gi deg selv tid til å lære og ikke la en feil ta motet fra deg. Hver feil er en mulighet til å lære og forbedre seg.

 

Ved å følge disse trinnene og øve regelmessig, vil du snart være på vei til å lage vakre håndlagde strikkevarer. Lykke til med strikkereisen!